Rántott zöldborsópogácsa
Hozzávalók:
• 1/2 kg kifejtett zöldborsó
• 5 dkg vaj
• liszt
• 2 dl tej
• 5 tojás
• zsemlemorzsa
• petrezselyemzöld
• só, olaj
Elkészítés:
A megmosott zöldborsót kevés sós vízben teljesen puhára megfőzzük. Után leszűrjük, és a szűrőben fakanállal megnyomkodva kinyomkodjuk belőle a vizet. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, világosra megpirítunk benne 5 dkg lisztet. Felengedjük forró tejjel, és habverővel kevergetve sűrűre főzzük, közben sóval, csipet cukorral és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Majd a tűzről levéve hozzákeverünk két nyers tojást egyenként, aztán beleadjuk a borsót, és a tűzre visszatéve fakanállal kevergetjük, amíg sűrű masszává áll össze. Lisztezett deszkán, lisztes kézzel szétlapítjuk a masszát, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval formázzuk. A pogácsákat egyenként lisztbe, sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük.
Jó tanács:
A borsópogácsákat önálló fogásként tálalhatjuk, de főzelékekhez feltétként vagy meleg zsömlékben hamis hamburgerként is adhatjuk.