Zöldségleves
Hozzávalók :
A galuskához:
Elkészítés:
A csontot megmossuk és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát finom metéltre (csíkokra) vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (eleinte többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót, és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig tovább pirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.
A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel, és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű fakanál helyett az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.
Hozzávalók
Elkészítés
A spenótot (parajt) – alapos mosás után – sós vízben megfőzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, belepirítjuk a zúzott fokhagymát. A leszűrt parajt kevés tejjel turmixgépben összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a rántáshoz öntjük. Felengedjük a tejjel, és kiforraljuk. Tetszés szerint ízesíthetjük frissen reszelt szerecsendióval is. Tálalhatjuk csirkepörkölttel, de adhatunk hozzá főtt tojást vagy bundás zsemlét is.
Puncsszelet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját, a cukrot és a sütőport, majd az egészet – annyi tejjel, amennyit felvesz – összegyúrjuk.
A tésztát három részre osztjuk és három lap formájában (külön-külön) megsütjük. Az egyik lapot diódarálón ledaráljuk, és a darált diót, a baracklekvárt összekeverjük a kakaóporral. Körülbelül 2,5 deciliter tejet és ízlés szerinti mennyiségű rumot keverünk hozzá.
Ezt a masszát a két előre megsütött piskótalap közé tesszük, kissé le is nyomjuk, majd a tetejét csokoládémázzal bevonjuk.