Szabadidő

A nap menüje (09. 06.)

Mai ajánlatunk borban párolt töltött pulykatekercs, desszertnek pedig diós sütemény.

Borban párolt töltött pulykatekercs

Hozzávalók

• 800 g pulykamell filé
• 100 g gépsonka
• 100 g alma
• 80 g ementáli sajt
• 1 db tojás
• 30 g liszt
• 1 dl étolaj
• 2 dl fehérbor (hárslevelű)
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt bors


Elkészítése

A sonkát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, az almát meghámozzuk. A megtisztított almát és a sajtot lereszeljük, hozzáadjuk az egész tojást, összekeverjük, sóval, borssal és a petrezselyemzölddel ízesítjük. A pulykamellszeleteket enyhén kiveregetjük, besózzuk és elosztjuk rajtuk a tölteléket. A húsok két szélét kicsit behajtjuk és szorosan feltekerjük. Vastagabb cérnával sonkakötözéssel megkötözzük, hogy a tekercs formája megmaradjon. Az így előkészített tekercseket lisztbe forgatjuk, és forró olajon minden oldalát elősütjük, majd a bort aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a pároló léből kivesszük, pihentetjük, a kötöző anyagot eltávolítjuk, felszeleteljük. Az előmelegített tálra szűrjük a párolólevet, ráhelyezzük a felszeletelt tekercseket. Szőlős vagy mazsolás rizzsel tálaljuk.

Diós sütemény

Hozzávalók





A tésztához

• 250 g vaj
• 250 g kristálycukor
• 5 db tojás
• 250 g liszt
• 1/2 csomó sütőpor
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 cl rum
• 150 g darált dió
• 30 g zsemlemorzsa
• 50 g kristálycukor a hab felveréséhez

A mázhoz

• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve
• 80 g felezett dióbél


Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.

Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top