nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 13.)

A nap menüje (09. 13.)

Mai menünk tyúkhúsleves, második fogásként tojásos töltött lapockát ajánlunk, desszertnek gyümölcsös ostyatálkát.

Tyúkhúsleves

Hozzávalók













2


  • 1500 g tyúk
  • 150 g sárgarépa
  • 120 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • egész bors, só
  • 120 g csigatészta


    Elkészítés

    A tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben a forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük belőle
    a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük
    a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


    Tojásos töltött lapocka













    3
    Hozzávalók



  • 1200 g sertéslapocka
  • 1 nyers tojás
  • 1 száraz zsemle
  • 2 főtt tojás
  • 2 vékony szelet füstölt szalonna
  • 1,5 dl tej
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld

  • bors

    Elkészítés

    A száraz zsömlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A nyers tojást felverjük, hozzáadjuk a zsemlét, az apróra vágott szalonnát, majd a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A töltelékkel megtöltjük
    a felszúrt lapockát, melybe fokozatosan tesszük bele a meghámozott, keményre főtt tojásokat. A lyukat hústűvel összetűzzük, vagy bevarrjuk. Egy tepsibe 1 dl olajat, és 1 dl vizet öntünk, beletesszük a töltött húst, letakarjuk fóliával, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óráig pároljuk. Utána a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje is megsülhessen. Szeletelés után burgonyakörettel illetve párolt zöldségekkel tálaljuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top