Tyúkhúsleves
Hozzávalók
Elkészítés
A tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben a forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.
A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük belőle
a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük
a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Tojásos töltött lapocka
Elkészítés
A száraz zsömlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A nyers tojást felverjük, hozzáadjuk a zsemlét, az apróra vágott szalonnát, majd a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A töltelékkel megtöltjük
a felszúrt lapockát, melybe fokozatosan tesszük bele a meghámozott, keményre főtt tojásokat. A lyukat hústűvel összetűzzük, vagy bevarrjuk. Egy tepsibe 1 dl olajat, és 1 dl vizet öntünk, beletesszük a töltött húst, letakarjuk fóliával, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óráig pároljuk. Utána a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje is megsülhessen. Szeletelés után burgonyakörettel illetve párolt zöldségekkel tálaljuk.