Szárnyasaprólékleves
Hozzávalók
Elkészítés
Az aprólékot egyforma darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy ne legyen szilánkos a csont, megmossuk. A zsiradékot felolvasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt aprólékot, a leveskockát, borsozzuk, és vigyázva megsózzuk (a leveskocka is sós!). Kevés vizet adva hozzá, fedő alatt félig puhára pároljuk. Közben a megtisztított zöldségeket apró kockára vágjuk, megmossuk. Amennyiben az aprólék félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és készre főzzük. Betétként adhatunk hozzá az üzletekben kapható mélyhűtött vagy éppen zacskóban árult kész galuskát, gombócot, amiket a csomagoláson lévő használati javaslat alapján külön főzünk meg.
Sertésborda gombával, tojással
Elkészítése
A hússzeleteket klopfolóval enyhén megütögetjük, a széleiket kissé bevagdossuk, hogy sütés közben ne kunkorodjanak fel, majd enyhén megsózzuk. A hagymák bajuszát levágjuk, és folyó vízben a gombával együtt megmossuk. Az újhagymákat nem túl vastagon felkarikázzuk, a gombákat kisebb szeletekre vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, és először kissé megpirítjuk benne a hagymát, majd rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és folyamatosan kevergetve megpároljuk, ügyelve, hogy a lé ne maradjon alatta. Ezután két serpenyőbe olajat teszünk. Az egyikben a lisztbe mártott hússzeleteket sütjük ki, a másikban tükörtojásokat készítünk, melyeknek a közepét nem sütjük át teljesen. Tálaláskor a húsokat tányérokra rakjuk, majd mindegyikre párolt gombát halmozunk, amikre ráfektetjük a tükörtojásokat. Szalmaburgonyával körítjük, salátalevéllel és nyersen lereszelt sárgarépával díszítjük.
Jó tanács: Sertésborda helyett báránybordával is elkészíthetjük, de csirke- vagy pulykamellfilével is finom.
Gumimaci sütemény
A tésztához a tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, és egy másik edényben a lisztet összevegyítjük a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan verve hozzáadjuk a cukros sárgáját. Amikor egynemű, fakanállal belekeverjük a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. A kisült tésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tészta tetejére vékonyan sárgabaracklekvárt kenünk, majd kis kockákra felszeleteljük. A kis kockák tetejét egyenként megrakjuk színes gumimacikkal.
Jó tanács: Elkészíthetjük a sütit úgy is, hogy lekvár helyett pudingot kenünk a tésztára, és franciadrazséval, esetleg kisebb darabokra vagdalt zselés cukorral szórjuk meg.