nlc.hu
Szabadidő
62 nap

62 nap

Október 4-én és 5-én nézhetik meg az érdeklõdõk a Trafóban ezt az elõadást, amely a halál-útinapló mûfaj címkéjét viseli magán.




…” a 62 napban egy helyrehozhatatlanul lezárt történettel, egy személyre szabott halottas könyv beszámolójával szembesülünk. Valaki önmaga végső határait térképezte fel, s erről utólagosan tudósít. […] Elkésett tanúi vagyunk ennek az egyszemélyes halál-rítusnak. Önmagáról alig közöl valamit, […] de legalább tudósítást, üzeneteket küld a halál folyójának partjáról, a végső átkelés előtt. Mintha ez valamiféle küldetés lenne. A halálhoz vezető út “feltérképezése”.
(Százados László – Balkon)

Az Árvai György nevével fémjelzett Természetes Vészek Kollektíva 1984 óta folytat intenzív alkotómunkát a színház, a tánc, a zene és a vizuális művészet különböző területein. Munkáik szerves egységét egy, a verbális kifejezésétől eltérő, a különböző művészeti médiumok adekvát ösztönzésén alapuló gondosan felépített létdramaturgia hordozza.
A mostani előadás alapját egy japán fiatalember önkéntes halálútjának naplódokumentumai alkotják.
A ’90-es években egy önmagát halálra ítélő ember elvonult a hegyekbe, és az általa műanyag fóliából és ágakból tákolt esővédő alatt ült étlen és némileg szomjan a bekövetkező halála pillanatáig. Ez a fájdalmasan szép elmúlás 62 napig tartott. Hangnaplószerűen magnóra mondta érzéseit, növekvő fájdalmait, látomásait. Kiszáradt, mumifikálódott testére hónapokkal később találtak rá.
A Természetes Vészek Kollektíva az írást hitelesen, a művészi adaptáció nyers alapjául szolgálva információként használja fel.

Készítette:
A “Test”: Kovács Gerzson Péter
A “Lélek”: Derzsi János
Víziókép: Bozsik Yvette
Vízióhang: Kertesei Ingrid
Technika: Papp Zoltán Joe
Jelmez: Szűcs Edit

Médiatámogató: Pesti Est
Belépőjegy: 700 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top