Lencseleves
Elkészítés
Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, utána kis lángon főzzük tovább, amíg
a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Zöldségek aszpikban
Elkészítés
Az őzgerincformát hűtőben jól lehűtjük. A sárgarépát, karfiolrózsákat, zöldborsót, zöldbabot, kelbimbókat a leveslében ropogósan puhára főzzük. A megfőtt zöldségről a levét leszűrjük, és 1,5 litert visszamérünk a fazékba. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd hozzákeverjük a zselatint, és egy citrom levét. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Közben a zöldséget szétterítve kihűtjük. A formát kivesszük a hűtőből, és a már nem forró aszpikból két merőkanálnyit körbeforgatunk az oldalán, az alján,
és hidegre tesszük, amíg megdermed. A kisebb zöldségdarabokat egyenként felszúrjuk egy hústűre, aszpikba mártjuk, és ízlésesen elhelyezzük az aszpikos forma alján. Amikor kissé megszilárdult, óvatosan felöntjük
kb. 1 centiméter magasan aszpikkal, és ismét hidegre tesszük. Miután
az új réteg is megdermedt, ízlés szerint belerakjuk a zöldségeket
és a meghámozott fürjtojásokat, majd óvatosan felöntjük aszpikkal,
végül hűtőben teljes szilárdulásig dermesztjük. Tálalás előtt a formákat forró vízbe állítjuk, majd a tartalmát hosszúkás tálra borítjuk.
Elkészülési ideje: 2 óra + dermedés.
Jó tanács:
Őzgerinc forma helyett más alakzatban is elkészíthetjük, és ha nem fér be ez a mennyiség az általunk kiválasztott edénybe, kis tálkákban készítsünk a maradékból egyszemélyes adagokat.