nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 28.)

A nap menüje (09. 28.)

Mai menünk elsõ fogása lencseleves, másodiknak zöldségeket ajánlunk aszpikban.

Lencseleves







  2  
Hozzávalók


  • 2 csésze szárított lencse
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 zellerszár apróra vagdosva
  • 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma préselve
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • 1/2 ek. egész bors
  • 4 csésze víz
  • néhány db babérlevél, kakukkfű, szegfűbors


    Elkészítés

    Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, utána kis lángon főzzük tovább, amíg
    a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.


    Zöldségek aszpikban


  • 8 főtt fürjtojás
  • 500 g sárgarépa
  • színes zöldpaprika
  • karfiol
  • zöldbab
  • zöldborsó
  • 1 cső kukorica
  • kelbimbó vegyesen
  • 1,5 l leveslé
  • 4 csomag zselatin
  • 1 citrom

    Elkészítés

    Az őzgerincformát hűtőben jól lehűtjük. A sárgarépát, karfiolrózsákat, zöldborsót, zöldbabot, kelbimbókat a leveslében ropogósan puhára főzzük. A megfőtt zöldségről a levét leszűrjük, és 1,5 litert visszamérünk a fazékba. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd hozzákeverjük a zselatint, és egy citrom levét. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Közben a zöldséget szétterítve kihűtjük. A formát kivesszük a hűtőből, és a már nem forró aszpikból két merőkanálnyit körbeforgatunk az oldalán, az alján,
    és hidegre tesszük, amíg megdermed. A kisebb zöldségdarabokat egyenként felszúrjuk egy hústűre, aszpikba mártjuk, és ízlésesen elhelyezzük az aszpikos forma alján. Amikor kissé megszilárdult, óvatosan felöntjük
    kb. 1 centiméter magasan aszpikkal, és ismét hidegre tesszük. Miután
    az új réteg is megdermedt, ízlés szerint belerakjuk a zöldségeket
    és a meghámozott fürjtojásokat, majd óvatosan felöntjük aszpikkal,
    végül hűtőben teljes szilárdulásig dermesztjük. Tálalás előtt a formákat forró vízbe állítjuk, majd a tartalmát hosszúkás tálra borítjuk.
    Elkészülési ideje: 2 óra + dermedés.

    Jó tanács:

    Őzgerinc forma helyett más alakzatban is elkészíthetjük, és ha nem fér be ez a mennyiség az általunk kiválasztott edénybe, kis tálkákban készítsünk a maradékból egyszemélyes adagokat.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top