nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 30.)

A nap menüje (09. 30.)

Mai menünk zöldségleves, másodiknak spenót tükörtojással vagy bundáskenyérrel, a végén pedig puncsszelet.

Zöldségleves

Hozzávalók :







  2  

  • 500 g csont vagy
  • 2 db húsleveskocka
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 100 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • őrölt fehér bors


  • A galuskához:

  • 80 g liszt
  • 1 tojás


  • Elkészítés:

    A csontot megmossuk és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát finom metéltre (csíkokra) vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (eleinte többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót, és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig tovább pirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.

    A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel, és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű fakanál helyett az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.


    Hozzávalók







      3  
    Spenótfőzelék


  • 800 g spenót
  • 20 g fokhagyma
  • 3-4 dl tej
  • 30 g liszt
  • 0,5 dl étolaj
  • só, őrölt bors

    Elkészítés

    A spenótot (parajt) – alapos mosás után – sós vízben megfőzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, belepirítjuk a zúzott fokhagymát. A leszűrt parajt kevés tejjel turmixgépben összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a rántáshoz öntjük. Felengedjük a tejjel, és kiforraljuk. Tetszés szerint ízesíthetjük frissen reszelt szerecsendióval is. Tálalhatjuk csirkepörkölttel, de adhatunk hozzá főtt tojást vagy bundás zsemlét is.


    Puncsszelet

    Hozzávalók:


  • 500 g barackíz
  • 500 g liszt
  • 80 g zsír
  • 100 g margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 g darált dió
  • 5 dl tej
  • 20 g kakaópor
  • 1 dl rum

    Elkészítés:

    A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját, a cukrot és a sütőport, majd az egészet – annyi tejjel, amennyit felvesz – összegyúrjuk.
    A tésztát három részre osztjuk és három lap formájában (külön-külön) megsütjük. Az egyik lapot diódarálón ledaráljuk, és a darált diót, a baracklekvárt összekeverjük a kakaóporral. Körülbelül 2,5 deciliter tejet és ízlés szerinti mennyiségű rumot keverünk hozzá.
    Ezt a masszát a két előre megsütött piskótalap közé tesszük, kissé le is nyomjuk, majd a tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top