nlc.hu
Szabadidő
British Council Showcase – a show kész

British Council Showcase – a show kész

A British Council nyolc hónapon át tartó mûvészeti eseménysorozatot mutat be Showcase címmel. Az angol cím jelentésének megfelelõen a sorozat a brit zene, színház, film és kortárs képzõmûvészet mûvészeinek seregszemléjével lepi meg a magyar közönséget.




A Showcase az első próbálkozás, hogy egy sorozat keretében adjunk körképet a hagyományos és kortárs brit művészetről. Olyan művészek érkeznek hozzánk, akik látogatását vagy visszatérését már régóta vártuk. Érkezésük külön-külön is eseményszámba menne, de egy sorozat részeként már igazi szenzáció.


Programok





Zene

A zenei blokkban olyan neves zenekarokat üdvözölhetünk, mint a Brunel Ensemble Christopher Austinnal, a kortárs zenét játszó Smith Quartet vagy a barokkzene-specialista The English Concert. A világszerte elismert tenor, James Gilchrist Britten műveiből ad elő a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral. A programban szereplő világhírű kórusok, a Polyphony és a BBC Singers előadásában a közönség William Byrd műveitől egészen Ligeti György kortárs darabjaiig hallhat kórusműveket.






Színház

A vendégszereplő színházi társulatok mind-mind formabontó előadásokkal jelentkeznek. A cornwalli történetmesélés hagyományait követő Kneehigh Theatre A Piros cipők című Andersen-mesét dolgozza fel egy szürreális zenés előadásban. A kísérletező KAOS Theatre Oscar Wilde Bunbury című darabjának jól ismert történetét a mába helyezi át. A Volcano Theatre pedig Noël Coward Private Lives című darabját adja elő sok-sok akrobatikus és vizuális elemmel vegyítve. Akram Khan újból a Trafóban ötvözi a hagyományos keleti és a kortárs nyugati táncot Nitin Sawhney atmoszferikus zenéjére.






Film
A brit filmhét a brit és nemzetközi filmfesztiválok, köztük az Edinburgh-i Filmfesztivál terméséből válogat bizonyítva azt, hogy a Trainspotting sikere után sem pihennek a brit filmesek – sőt ismét Európa meghódítására készülnek.






Képzőművészet

A Műcsarnok két hónapra Tate Modernné változik. A legutóbbi nagyszabású brit kortárs képzőművészeti kiállítás (Dimension Variable, Ludwig Múzeum, 1990) után ez a kiállítás az 1990-es évek közepétől kiemelkedő brit művészek alkotásaiba enged betekintést. A kiállítás két időszakot ölel át – egyrészt a nagy ‘yb-generáció” (young British generation) és az őket követő legfiatalabb generáció munkáját tárja a látogatók elé. Számos kiállító művész a kiállítás ideje alatt Budapestre látogat.


Programok időrendben:

Brunel Ensemble – 2002. október 3.
Kneehigh Theatre – 2002. október 10-11.
Akram Khan – 2002. november 2-3.
Smith Quartet – 2002. november 9.
The English Concert – 2002. november 14.
Poliphony Choir – 2002. november 29.
British Films – 2003. február 20-27.
BBC Singers – 2003. február 19.
Kortárs brit képzőművészeti kiállítás – 2003. március 21–június 1.
Kaos Theatre – 2003. március 25-30.
Volcano Theatre – 2003. április 15-23.
Britten in Budapest – 2003. május 14.

Részletes információ található a Showcase műsorfüzetében, és a British Council honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top