Kelbimbóleves
Hozzávalók:
• 1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés
A csontot leforrázzuk, majd feltesszük főni a leveskockával. A csontlét lehabozzuk, bezöldségeljük. Amikor a zöldség félpuha, beletesszük
a kelbimbót is. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, kevés világos petrezselymes rántással berántjuk és kiforraljuk. Betétje pirított zsemlekocka.
Töltött vadkacsa:
Hozzávalók:
Elkészítés
A megtisztított kacsát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, hasüregét sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük majoránnával. Három tojást keményre főzve megtisztítunk, apró kockára vágunk. A csirkemájat felforrósított zsírban megsütjük, a zsírból kivéve szintén kockára vágjuk.
A visszamaradó zsírban a darált húst lepirítjuk. A szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, a finomra vágott zöldpetrezselymet és tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az előkészített, lepirított anyagokat (darált hús, gomba, kemény tojás, csirkemáj) egy tálban lazán összedolgozzuk két egész nyers tojással, sózzuk, borsozzuk. Az összekevert tölteléket a besózott kacsa hasüregébe töltjük, a nyílásokat bevarrjuk vagy hústűvel bezárjuk, lábait összekötjük. Mély tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk a felolvasztott zsírral, aláöntjük a fehér bort és lefedve középmeleg sütőben félig megpároljuk. Negyvenperces párolás után a fedőt levéve sűrű locsolgatás mellett magas hőmérsékleten ropogósra sütjük.
Ha megsült, 10 percet pihentetjük, tálra tesszük, mellé párolt rizst, bő zsírban sült burgonyát adunk.
Hozzávalók:
Elkészítés
Az előkészített uborkát vékonyra felszeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk. A sótól az uborka levet enged. Közben elkészítjük a salátalevet: kb. 1 dl vízhez hozzákeverjük az ecetet és a cukrot. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 gerezd péppé nyomott fokhagymát vagy egy kis fokhagymakrémet. Végül hozzáadjuk a levéből kicsavart uborkát. Mindig csak a végén sózzuk, mivel a kicsavart uborka még tartalmaz sót. Fűszerpaprikával és törött borssal megszórhatjuk.
Jó tanács:
A saláta készítését úgy kell ütemezni, hogy tálalás előtt 1-2 órával kész legyen, hogy legyen idő jól lehűteni. Külön edényben adhatunk hozzá tejfölt.