nlc.hu
Szabadidő
Leányvásár Pécsváradon

Leányvásár Pécsváradon

Az erdõs Zengõ-hegy körül a török háborúkat átvészelt, kis magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követõ szombaton Várkonyban és a rákövetkezõ országos vásáron Pécsváradon.

Ekkorra már megérett a gesztenye és újbor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról, Belvárdról és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi Fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül.






A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikában „léptek”, „futottak” és „ugrottak”, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata. Ifjúsági találkozó volt ez, az ismerkedő, barátságkötő, szerelemébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal…

Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokatígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással…
Ezt a kedves – izgalmas ünnepet nevezték el leányvásárnak.


Idén október 18-án veszi kezdetét a Leányvásár, kézműves kiállítással a Művelődési Központban. 





19-én
szombaton 13 órától népművészek kirakodóvására nyílik a városközpontban, a Dózsa György utcában „Pécsváradi bormustra” várja az érdeklődőket. A Kossuth Lajos utcában ekkor kezdődik a menettánc, melyet az együttesek színpompás műsorai követnek.

20-án, vasárnap reggel térzene ébreszti Pécsvárad lakóit és vendégeit, majd a gyönyörű népviseletbe öltözött fiatalok felvonulása következik. A gyereket bábelőadás és színielőadás várja. A háromnapos rendezvény záróestéjén, a Leányvásári Bálon rophatják a táncot a vendégek – aki pár nélkül érkezik, itt biztosan meg fogja találni a nagy „Ő”-t!


Információ:
Művelődési Központ, Pécsvárad, Kossuth L. u. 33.
Tel.: 72/465-123

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top