Burgonyaleves birsalmával
Hozzávalók:
Elkészítése
Egy liter hideg vízben feltesszük főni a meghámozott, kockákra vágott burgonyát és birsalmát. Sóval, kaporral, babérlevéllel ízesítjük. Ha
a burgonya és a birsalma megpuhult, akkor a kaprot és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest tejfölös habarással besűrítjük s néhány percig még forraljuk. Tálalhatjuk azonnal, esetleg hidegen is finom, üdítő.
Töltött paprika
Hozzávalók:
Elkészítése
Az előkészített, kicsumázott, megmosott paprikákat lecsurgatjuk. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a már előzőleg félig megpárolt rizst, a tojást (lehetőleg egy kis edénybe külön törjük fel, hogy meggyőződjünk a frissességéről), sót, őrölt borsot, fűszerpaprikát és a finomra zúzott fokhagymát. Lazán összekeverjük, és az előkészített paprikába töltjük.
Megfelelő nagyságú lábasban zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csontlével felengedjük, majd habverővel simára keverjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Abban az esetben, ha van házilag eltett paradicsomlevünk, akkor azzal engedjük fel a rántást. Sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, zellerzöldet, zellert és vöröshagymát teszünk hozzá. Lassan forraljuk, majd beletesszük
a megtöltött paprikákat és fedővel letakarva mérsékelt tűzön puhára főzzük. Sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.