nlc.hu
Szabadidő
Kertész Imre Nobel-díjas

Kertész Imre Nobel-díjas

Elsõ magyar irodalmi Nobel-díjasunk is megvan már. Bár sokak szerint már régóta méltatlanul mellõzték tollforgatóinkat, most végre jóvátette hibáját a Svéd Akadémia.




Az indoklás: “egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.

Nobel-díj bizottság közleménye szerint Kertész Imre írói műve annak a lehetőségét vizsgálja, lehet-e még egyénként élni és gondolkozni egy korszakban, amelyben az emberek egyre
Kertész Imre
teljesebben alávetteték magukat a társadalmi hatalomnak. Könyveiben szüntelenül visszatér életének döntő élményéhez, Auschwitzhoz, ahová mint fiatal fiút a magyarországi náci zsidóüldözések idején vitték el. Auschwitz számára nem kivételes esemény, amely idegen test a Nyugat rendes történelmén kívül. Auschwitz a végső igazság az ember lealjasodásáról a modern létben.

Kertész mellett az idei irodalmi Nobel-díj esélyesei között olyan szerzőket emlegettek, mint a dél-afrikai J.M. Coetzee, a szomáliai Nuruddin Farah, valamint az Egyesült Államok-beli Thomas Pynchon, Philip Roth és John Updike.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top