nlc.hu
Szabadidő
Kultúra

Kultúra

E megmagyarázhatatlanul vonzó, káprázatos világ lüktetõ szíve Nairobi, mely egyszerre gyönyörû és pokoli.




Nairobi a sík kopár szavanna közepén épült, hogy vízzel lássa el a Kenya másik nagyvárosa, Mombassa és az Uganda között felépült vasútvonalat. Nairobi neve is ezt jelenti: friss víz. S azóta sok szomjas lelket vonzott a város, mely épp oly ellentmondásos, mint maga az ország. Mutheiga szép dombjain csínos villák állnak, kertjükben virágok illatoznak, Kariobangiban, a külvárosban pedig hihetetlen szegénység, nyomor uralkodik. A parádés Hilton Hoteltől kőhajításnyira, a River Road környékén pedig utcagyerekek késekkel felfegyverkezve küzdenek a megmaradásért.





Mombassa, s az óceánpart többi városa, falvai azonban virágoznak, a kókuszpálmák tövében nyaralók sütkéreznek, szopogatják a gin-tonikot. Majd üvegfenekű csónakokkal elindulnak felfedezni az óceán, a korallok mesés világát. S mikor a nap lenyugodott a szavanna fái mögött, este mindenki az utcákra tódul, a turisták színes ruhákban, a helybéli férfiak fehérben, a nők hosszú feketeében, arcukat fátyollal takarva. Mintha csak Afrika titkait szeretnék elrejteni az idegenek elől.





A Kelet-Afrikába ellátogatók, valójában “őseikhez” térnek vissza. Mint azt a Leakay család által végzett ásatások bebizonyították, Kenya és a szomszédos Tanzánia az emberiség bölcsője. Több mint 70 törzs különíthető el Kenyában, melyek közül 50 még mindig ismeri törzsi anyanyelvét. Fellelhetők itt a hatalmas termetű massai-ok, és a busmanokhoz hasonlóan alacsony törzsek is a pokot törzsek is. Kenyát nemcsak az egyenlítő hanem mi is “átszelhetjük”, megismerkedhetünk egyedülálló földrajzi



elhelyezkedésével, kiváló klímájával, fenséges tájaival, gazdag növény- és állatvilágával, az itt élő népcsoportok vendégszeretetével és csodálatos tengerpartját szegélyező elegáns szállodáival, melyek igen magas színvonalúak. A vad Afrikában, európai színvonalon élvezhetjük a pihenés örömeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top