nlc.hu
Szabadidő
Kalendárium (10. 12-13.)

Kalendárium (10. 12-13.)

Hétvégén ünneplik névnapjukat a Miksák, Kálmánok és Edék - a Miksa a Miklós régi magyar becézõjébõl önállósult, a Kálmán török eredetû, jelentése: maradék, az Ede germán eredetû, jelentése: birtok. Szombaton ünnepli 66. születésnapját Luciano Pavarotti a világhíróû tenor is. További érdekességek...

Október 12.


A nap jellegzetessége:

Tojás világnap – A sokmilliárdnyi magas tápértékű tojás “tiszteletére”.

Stresszoldó kiáltás nemzetközi napja – Hogy egy kicsit oldjuk a mindennapok során felgyülemlett stresszt, greenwichi idő szerint 12 órakor (azaz itteni idő szerint délután 1-kor) a világ polgárai kimennek házuk elé, és kiüvöltik magukból a rosszat. Mindannyian jobban fogjuk magunkat érezni.

Destiny (végzet) napja – Piet de Stuini (vagy Destynie) holland tengerész tiszteletére, aki rávette Kolombuszt, hogy változtassa meg a hajónaplót, és írjon október 12-ét az Új Világ felfedezésének napjára. Október 13, az igazi időpont félelmet okozhatott volna a később jövő tengerészeknek és befektetőknek. A változtatást egy olasz történelemkutató csoport fedezte fel.


Ez történt ezen a napon:

1957 – Little Richard négy gyémántgyűrűt dobott egy folyóba, ezzel is bizonyítva, hogy felhagyja zenei karrierjét, hogy Isten szolgálatába léphessen. Öt év múlva visszatért a slágerlistákra.

1960 – Az ENSZ gyűlésen Nyikita Hruscsov olyan mérges volt, hogy levetett cipőjével verte a pulpitust. A gyűlést vezető Frederick Bolandt annyira felbosszantotta az eset, hogy kalapácsát eltörte, miközben rendet próbált teremteni.

1964 – A Szovjetunió Vosztok 1-es űrhajóját Föld körüli pályára állította. Ez volt az első űrrepülés, amin több személy vett részt, és az utolsó, amin nem hordtak űrruhát.

1984 – Öt ember meghalt, amikor egy bomba Margaret Thatcher életét akarta elvenni. A merényletet az I.R.A. vállalta magára.

1999 – Az ENSZ szerint ezen a napon lépte át bolygónk lakossága a 6 milliárdot.


Boldog születésnapot!

Luciano Pavarotti operaénekes, 1935
Kirk Cameron, 1970
Marion Jones atléta, 1975.



Október 13.


Ez történt ezen a napon:

54 – I. Claudius meghalt, miután felesége, Agrippina megmérgezte.

1943 – A II. világháború során Olaszország fegyverszünetet írt alá a szövetségesekkel, és hadat üzent Németországnak.

1953 – Samuel Bagno szabadalmaztatta az ultrahangos betörés elleni riasztót.

1987 – Az USA először vetett be delfineket háborús célokra, a Perzsa-öbölben.


Boldog születésnapot!

Paul Simon, énekes/szövegíró, 1941
Chris Carter, az X-Akták alkotója 1957
Margaret Hilda Roberts Thatcher, Anglia volt miniszterelnöknője 1925
Nancy Kerrigan műkorcsolyázó, 1969
Kelly Preston színésznő, 1962
Yves Montand 1921

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top