Ízletes gyümölcsleves
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A tej alá egy kevés vizet öntünk, majd fahéjjal ízesítve felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 2 evőkanál cukrot, majd kihűtjük.
A gyümölcsöket folyó vízben alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezzük, a barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Néhány szebb ribizliszemet félreteszünk, a többit 1 dl tejszínnel összeturmixoljuk. Hozzászűrjük a kihűlt tejet, összekeverjük. Ha szükséges, még cukrot adhatunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük, majd beletesszük a feldarabolt barackot, és jól lehűtjük. Tálaláskor citromkarikával, citromfűvel és/vagy a félretett ribizlivel díszíthetjük.
Jó tanács:
A tej forralásakor érdemes vizet önteni alá a fazékba, úgy biztosan nem kozmál oda. Ha pasztőrözött tejjel készítjük, nem szükséges felforralni, de akkor őrölt fahéjjal ízesítsük.
Pulykanyárs gombával
Hozzávalók:
A pulykamellet megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd sasliknyársra húzható egyforma kockákra feldaraboljuk. Enyhén megsózzuk, frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk, kevés szójaszósszal meglocsoljuk, és jól fóliába göngyölve egy éjszakán át érleljük. Sütés előtt a nyársra húzható gombák szárait kitörjük,
a gombafejeket alaposan megmossuk, majd a vizet lecsöpögtetjük róluk. A pácolt húskockákat és a gombafejeket váltakozva nyársra húzzuk, és 170 Celsius-fokra előmelegített olajban 10-15 perc alatt készre sütjük.
A nyársakat hurkapálcikákból is készíthetjük. A méretük akkora legyen, hogy a serpenyőbe beleférjen. A nyársakat burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.
Jó tanács:
A nyársakat olajsütőben is megsüthetjük, vagy akár faszénparázs fölött is. A gombaszárakból másnap reggelire készíthetünk gombás tojást, vagy belerakhatjuk töltelékekbe, illetve párolt húsok, levesek, rizses ételek főzéséhez is felhasználhatjuk.