Zöldségleves
Hozzávalók :
A galuskához:
Elkészítés
A csontot megmossuk, és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát csíkokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (inkább többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük, és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót, és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk, és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig továbbpirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.
A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel, és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű, fakanál helyett, az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.
Vajas fogasszeletek
Hozzávalók:
Elkészítés:
A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és meglocsoljuk a kicsavart citromlével. Rövid ideig hűtőbe tesszük, hogy az ízesítők jól átjárják a halhúst. Közben – hogy a köret is készüljön – a burgonyát megtisztítjuk és hideg vízben feltesszük főni, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, és a vaj felében megfuttatjuk.
A fogasszeleteket egy lapos lábasban egymás mellé helyezzük, kevés folyadékot adunk hozzá és puhára pároljuk (a szeletek vastagságától függően 5-8 perc). Közben a burgonyát leszűrjük és a vajas petrezselyemmel átforgatjuk. Tálaláskor a vaj másik felét felolvasztjuk, a megpárolt halszeleteket forró tálra rendezzük, melléhalmozzuk a vajas burgonyát és a halat meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Citromkarikával díszítjük.
A nehezebb, az ízletesebb fogas receptje.
Cseresznyés joghurttorta
Elkészítés:
A magozott cseresznyét szitába rakjuk, tálba csöpögtetjük. A joghurtot cukorral, a cseresznye levével és a gyümölcs harmadával összeturmixoljuk. Fakanállal óvatosan kevergetve összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, majd hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott zselatint. A tortalapot csatos tortaformába tesszük, és ráöntjük a joghurtos masszát. Miután hűtőbe téve megszilárdul, a tetejét megrakjuk kimagozott cseresznyeszemekkel. A tortazselét elkeverjük cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve forrásig főzzük. Miután kissé kihűlt, a torta közepétől kiindulva a gyümölcsökre öntjük. Teljes dermedés után kivesszük a formából, és mandulával panírozzuk körbe az oldalát.