Gombás, borsós pulykamell
Hozzávalók:
Elkészítése:
A szójaszószt és a citromlevet két evőkanál olajjal összekeverjük, és egy kenőtoll segítségével a húsok mindkét oldalát bekenjük vele. A bekent húsokat egy edényben egymásra fektetjük, és legalább 2 órán keresztül érleljük. Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, majd rátesszük a felszeletelt gombát, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a leve elfő. Akkor hozzáadjuk a ropogósan puha, főzött zöldborsót. Sóval, borssal, frissen vágott petrezselyemzölddel és mentalevéllel ízlés szerint fűszerezve átforrósítjuk. Közben a húsokat egy felforrósított teflon serpenyőbe rakjuk, ropogós pirosra megsütjük, és gombás borsóval körítve tálaljuk.
Jó tanács: A pulykamellfiléket nem kell megsózni, mert a szójaszósz sós. Teflonserpenyő helyett felforrósított rostlapon vagy olajjal kikent hagyományos serpenyőben is megsüthetjük a húsokat.
Vargabéles
Hozzávalók:
Elkészítés:
A túrót áttörjük, utána elkeverjük a tojássárgájával, vaníliáscukrot adunk hozzá, és belekeverjük a tejfölt és a cukrot is, valamint a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgájából készült masszával, s hozzátesszük a közben kifőtt cérnametéltet.
Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük a csomagból kivett egyik réteslappal, vajjal meglocsoljuk (a többi lapot közben nedves abroszra helyezzük, hogy ne száradjanak ki), erre ráhelyezünk egy réteg túrós tölteléket. Végül a bélest lefedjük a másik réteslappal. Valamennyi réteslapot bekenhetjük olvasztott vajba mártott kenőtollal.
Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Amikor a tészta elkészült – a sütőből kivéve – 15-20 percig pihentetjük, kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.