nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (10. 26-27.)

A nap menüje (10. 26-27.)

Mai menünk ajánlata fõétel hús nélkül, azaz diós patisszon, a desszert a gyerekek kedvence, gyümölcssaláta fagyival.

Diós patisszon







  3  
Hozzávalók:


  • 2 közepes nagyságú patisszon
    vagy 2 kisebb zsenge tök
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg durvára vágott dió

  • olaj


    Elkészítése:

    A patisszonokat vagy a kisebb zsenge tököket éles késsel meghámozzuk, majd kettévágjuk, és a magvas belsejét kanállal kikaparjuk. A tök húsát felszeleteljük, majd a szeleteket tányérra rakva enyhén megsózzuk. Előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: lisztet öntünk egy lapos tányérba, egy mély tányérban villával felverjük a tojásokat, és enyhén megsózzuk. Egy másik lapostányérra zsemlemorzsát öntünk, és hozzákeverjük a diót. A patisszonokat először beforgatjuk lisztbe, majd felvert tojásba, végül diós zsemlemorzsába. Egy serpenyőben, bő, forró olajban pirosra sütjük, közben egyszer megforgatjuk. Forrón tálaljuk, rizibizivel vagy burgonyapürével köríthetjük.


    Jó tanács:
    Dió helyett szezámmaggal vagy mandulával, illetve pisztáciával készítve is nagyon finom. Ha sült krumplival szeretjük, adjunk hozzá tartármártást.


    Gyümölcssaláta fagyival

    Hozzávalók:






      2  


  • 4 gombóc tetszőleges fagyi
  • 80 dkg gyümölcs
    (eper, barack, málna, ribizli, meggy)
  • 1 citrom
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • citromfű


    Elkészítése:

    Tálalás előtt a gyümölcsöket alaposan megmossuk és szitán lecsurgatjuk róluk a vizet. Utána a gyümölcsöket fajtától és mérettől függően meghámozzuk, kimagozzuk, majd a nagyobbakat apró kockákra összevágjuk. Az így előkészített gyümölcsdarabokat üvegtálba rakjuk, aztán citromhéjreszelékkel, pár csepp citromlével valamint porcukorral és vaníliás cukorral ízesítve lazán összeforgatjuk, de vigyázva, hogy össze ne törjük. Tálaláskor a gyümölcsmixet üvegkelyhekbe vagy kis tálkákba adagoljuk, majd mindegyik tetejére egy-egy gombóc készen vett vagy boltban vásárolt fagyit teszünk. Citromfűvel díszítve tálaljuk.


    Jó tanács:
    Pikánsabbá tehetjük a fagylaltos gyümölcssalátát, ha valamilyen gyümölcslikőrrel meglocsoljuk, vagy a gyümölcsmixet likőraromával ízesítjük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top