Diós patisszon
vagy 2 kisebb zsenge tök
Elkészítése:
A patisszonokat vagy a kisebb zsenge tököket éles késsel meghámozzuk, majd kettévágjuk, és a magvas belsejét kanállal kikaparjuk. A tök húsát felszeleteljük, majd a szeleteket tányérra rakva enyhén megsózzuk. Előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: lisztet öntünk egy lapos tányérba, egy mély tányérban villával felverjük a tojásokat, és enyhén megsózzuk. Egy másik lapostányérra zsemlemorzsát öntünk, és hozzákeverjük a diót. A patisszonokat először beforgatjuk lisztbe, majd felvert tojásba, végül diós zsemlemorzsába. Egy serpenyőben, bő, forró olajban pirosra sütjük, közben egyszer megforgatjuk. Forrón tálaljuk, rizibizivel vagy burgonyapürével köríthetjük.
Jó tanács:
Dió helyett szezámmaggal vagy mandulával, illetve pisztáciával készítve is nagyon finom. Ha sült krumplival szeretjük, adjunk hozzá tartármártást.
Gyümölcssaláta fagyival
Hozzávalók:
(eper, barack, málna, ribizli, meggy)
Elkészítése:
Tálalás előtt a gyümölcsöket alaposan megmossuk és szitán lecsurgatjuk róluk a vizet. Utána a gyümölcsöket fajtától és mérettől függően meghámozzuk, kimagozzuk, majd a nagyobbakat apró kockákra összevágjuk. Az így előkészített gyümölcsdarabokat üvegtálba rakjuk, aztán citromhéjreszelékkel, pár csepp citromlével valamint porcukorral és vaníliás cukorral ízesítve lazán összeforgatjuk, de vigyázva, hogy össze ne törjük. Tálaláskor a gyümölcsmixet üvegkelyhekbe vagy kis tálkákba adagoljuk, majd mindegyik tetejére egy-egy gombóc készen vett vagy boltban vásárolt fagyit teszünk. Citromfűvel díszítve tálaljuk.
Jó tanács:
Pikánsabbá tehetjük a fagylaltos gyümölcssalátát, ha valamilyen gyümölcslikőrrel meglocsoljuk, vagy a gyümölcsmixet likőraromával ízesítjük.