Halászlé
Elkészítés
A pontyot pikkelyétől megtisztítjuk, kibelezzük, a haltejet és -ikrát félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a halfejből a keserűfogat eltávolítjuk. A lefilézett halhúst bevagdossuk az előkészítésnél leírt módon, majd egyenletes kockákra vágjuk, sózzuk, kevés fűszerpaprikával megszórjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A halfejet, -farkot és a gerinccsonkot a karikára vágott vöröshagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, egy-két karika erős paprikával hideg vízben feltesszük főni (a víz épphogy ellepje.) Amikor forrni kezd, beleszórjuk a fűszerpaprika felét, és nagy lángon 40 percig főzzük. Főzés után a hallevet leszűrjük (a halcsontot nem törjük át ), majd a félretett halhúst, ikrát és tejet beletéve visszatesszük főni. Amikor ismét forrni kezd, hozzákeverjük a fűszerpaprika másik felét. Az elkészült halászlét csak a végén sózzuk. Az erős paprikát külön tegyük az asztalra, ki-ki ízlése szerint erősítheti saját adagját.
Túrógombóc
Elkészítés
A tehéntúrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a búzadarát és a lisztet. Vizes kézzel fél tojás nagyságú gombócokat formálunk, és forró, sós vízben 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, s olajon pirított zsemlemorzsába rakjuk.
Tejföllel megöntözve tálaljuk. Vaníliás cukorral meghintjük. Citromhéjat és mazsolát is tehetünk a gombócba.