nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (11. 05.)

A nap menüje (11. 05.)

Mai menünk fácánlevesbõl és magyaros bélszínérmékbõl áll. Jó étvágyat!

Fácánleves


Hozzávalók








  •   2  
    1500 g fácán
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 g levestészta
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó


    Elkészítése

    Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.



    Bélszínérmék magyarosan


    Hozzávalók





      3  


  • 600 g bélszín
  • 50 g zsír
  • 120 g vöröshagyma
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 1000 g burgonya
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • só, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma


    Elkészítése

    A pácolt bélszínt kis szeletekre /50-60 g/ vágjuk, sózzuk, borsozzuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A burgonyát héjastól megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra, a zöldpaprikát és a paradicsomot kockára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük, lehűtjük, meghámozzuk és kb. 5 mm vastagra szeleteljük.

    A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménymaggal. Felengedjük csontlével vagy vízzel, és zsírjára visszapirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt megpároljuk. Serpenyőben a zsír másik felét felhevítjük és az előkészített bélszínszeleteket megsütjük. A megsütött szeleteket a zsírból kivesszük és melegen tartjuk.

    A visszamaradó zsírban a felszeletelt burgonya mindkét oldalát megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, hozzáadjuk a bélszínt, a lecsót. Lazán összekeverjük, felforrósítjuk és paprika-, paradicsomkarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top