Fácánleves
Hozzávalók
Elkészítése
Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Bélszínérmék magyarosan
Hozzávalók
Elkészítése
A pácolt bélszínt kis szeletekre /50-60 g/ vágjuk, sózzuk, borsozzuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A burgonyát héjastól megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra, a zöldpaprikát és a paradicsomot kockára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük, lehűtjük, meghámozzuk és kb. 5 mm vastagra szeleteljük.
A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménymaggal. Felengedjük csontlével vagy vízzel, és zsírjára visszapirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt megpároljuk. Serpenyőben a zsír másik felét felhevítjük és az előkészített bélszínszeleteket megsütjük. A megsütött szeleteket a zsírból kivesszük és melegen tartjuk.
A visszamaradó zsírban a felszeletelt burgonya mindkét oldalát megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, hozzáadjuk a bélszínt, a lecsót. Lazán összekeverjük, felforrósítjuk és paprika-, paradicsomkarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük