Zöldfűszeres leves vajas gombóccal
Hozzávalók:
• 100 g vaj
• 100 g zsemlemorzsa
• 3 tojássárgája
• só, bors
• őrölt szerecsendió
• 1 l tyúkhúsleves
• 150 g csirkemellfilé
• 1 csokor petrezselyem
• 5-6 lestyánlevél
• 10-12 citromfűlevél
• 3-4 szál bazsalikom
• 100 g sóska
• 1,5 dl tejföl
• só, cayenne-i bors
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük, beledolgozunk 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd egyenként a tojássárgákat, végül a maradék zsemlemorzsát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Fóliával letakarjuk, és két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A húslevest felforraljuk, egyben beletesszük a csirkemellfilét, és fedő alatt, mérsékelt tűzön tíz percig főzzük. A zöldfűszereket és a sóskát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük a szárakról. A húst kivesszük a levesből, beledobjuk a zöldfűszereket, botmixerrel péppé zúzzuk. A tejfölt 2-3 evőkanál levessel elkeverjük, majd a leves egészéhez adjuk, felforraljuk, sóval és cayenne-i borssal ízesítjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe a vajas masszából mogyorónyi gombócokat szaggatunk, és gyöngyöző forralással tíz percig főzzük. A húst vékony csíkokra vágjuk, végül a vajas gombócokkal együtt a forró levesbe tesszük, és néhány fűszerlevélkével díszítve, azonnal tálaljuk.
Amurszeletek firenzei módra:
Hozzávalók:
• 1200 g amur
• 200 g trappista sajt
• 400 g parajlevél
• 200 g vaj
• 20 g só
• 5 g őrölt bors
• 5 ml fokhagymaolaj
• 4 db tojás
Elkészítés
A megtisztított, filézett, beirdalt, felszeletelt halat megsózzuk. Közben a friss parajlevelet sós vízben leforrázzuk és leszűrjük. Az előkészített halszeleteket vajban megsütjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük. A parajleveleket egyenletesen elosztjuk a szeleteken, megsózzuk, őrölt borssal fűszerezzük, pár csepp fokhagymaolajat locsolunk a tetejére. Körülrakjuk a főtt tojás szeleteivel, és reszelt sajttal megszórjuk. Vajdarabkákat csipkedünk rá, majd sütőben aranysárgára pirítjuk.