Magyaros gombaleves
Hozzávalók:
• 50 g vöröshagyma
• 50 g zsír
• 50 g liszt
• 1 cs petrezselyemzöld
• 2 dl tejföl
• só, őrölt bors, fűszerpaprika
• csontlé
• csipetke
Elkészítése:
A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a gombát szeletekre vagy kisebb kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldpetrezselyemmel és a fűszerpaprikával megszórjuk, összekeverjük és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Világos rántással berántjuk, kiforraljuk és a végén tejfölt keverve hozzá, csipetkével forrón tálaljuk.
Burgonyafőzelék
• 800 g burgonya
• 50 g vöröshagyma
• 2 dl tejföl
• 30 g liszt
• 1 dl olaj
• só, babérlevél
Elkészítés
A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban világosra pirítjuk, a tűzről levéve beletesszük a karikára vágott burgonyát, a babérleveleket, és sózzuk. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk. A tejfölt a liszttel elkeverjük, és a főzeléket behabarjuk, kiforraljuk. Pörkölttel, sültekkel, fasírttal, esetleg keménytojással tálalhatjuk.