Parajjal töltött pulykamell sajtmártással
Hozzávalók:
• 1 kg pulykamell
• 50 dkg paraj
• 1 gerezd fokhagyma, só
• 1 dl fehérbor
• 1 l olaj
• 10 dkg szezámmag
• 50 dkg morzsa
• 40 dkg lágy sajt
• 3 dl tejszín
• 10 dkg liszt
Elkészítés:
A parajt vajon, 1 gerezd fokhagymával, 1 dl fehérborral, sóval ízesítve megpároljuk. A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, majd a levétől kinyomkodott parajt elosztjuk a szeleteken, és felgöngyöljük. Az így elkészített húsokat szezámmagos morzsába panírozva, bő, forró olajban megsütjük. Ferdén félbevágva, sajtmártással és burgonyakrokettel tálaljuk.
Sajtmártás:
Világos vajas rántásba belekeverjük a lágy sajtot, tejszínnel felengedjük, sóval ízesítve mártás sűrűségűre forraljuk.
Búzaprósza
Hozzávalók:
Elkészítése:
Tálban a lisztet a sóval, kevés cukorral, a kefírrel és a tojással összekeverjük. Ha túl sűrű masszát kapnánk, akkor kevés tejjel, vagy vízzel higíthatjuk.
Kizsírozott tepsibe öntjük, és a tetejére szilvalekvárból kis halmokat rakunk. Ezek közé tejfölből szintén kis csomókat teszünk. A tészta tetejét zsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Kockákra vágjuk.
Maradék tejből, aludttejből is készíthető.