nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (11. 15.)

A nap menüje (11. 15.)

Mai menüajánlatunk jókai bableves, fõételnek pedig makarónisaláta sonkával.





Jókai bableves


Hozzávalók:


  • füstölt csülök
  • 160 g száraz tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g gyökér
  • 40 g zeller
  • 20 g vöröshagyma
  • 40 g zsír
  • 200 g páros debreceni
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
  • 1 csomag petrezselyemzöld

    Csipetke:

  • 80 g liszt
  • 1 db tojás



  • Elkészítése:

    A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.

    A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagolunk). A levest jól kiforraljuk és ha szükséges, sózzuk.

    A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még probléma lenne, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


    A csipetke elkészítése:

    A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.


    Sonkás makarónisaláta








    Hozzávalók

    • 300 g makaróni
    • 200 g prágai sonka vagy pulykasonka
    • 100 g csemegeuborka
    • 2 dl majonéz
    • 1 dl tejföl
    • 50 g paradicsompaprika
    • 1 db citrom
    • só, őrölt bors, ketchup, petrezselyemzöld


    Elkészítése

    A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk. A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top