Zelleres csirkegulyás
Hozzávalók
• 1 kg burgonya
• 1 fej vöröshagyma
• 1 zeller zöldjével együtt
• 2 paradicsom
• 1 zöldpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• só, pirospaprika
• olaj
Elkészítés
A húst megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A meghámozott burgonyát a húsnál nagyobb kockákra daraboljuk, és vizet engedünk rá, hogy ne barnuljon. A paradicsomok héját lehúzzuk, a paradicsomot felszeleteljük. A megtisztított zellert is vékony szeletekre vágjuk, a paprika húsát falatnyi darabokra aprítjuk. A hagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst. Amikor a hús kissé megpirult, hozzátesszük a paradicsomot, a zöldpaprikát és a zellert. Sóval, fokhagymával ízesítjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, majd felforraljuk. Beletesszük a krumplit, és szükség szerint utófűszerezve készre főzzük. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott zellerzölddel, és színes paprikadarabokkal díszítjük.
Meggyes túrógombóc
Hozzávalók:
A gombóchoz:
• 25 dkg tehéntúró
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 tojás
• 5 ek. búzadara
• 1 kis üveg lecsepegtetett rumos meggy
• 1 ek. cukor
A pirított grízhez:
• 2 ek margarin
• 3 ek búzadara
• 3 ek víz
• 1 ek cukor
Az öntethez:
• 2 tejföl
• 3 ek méz
Elkészítés
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a búzadarát, és beleforgatjuk a papírtörlőn leszárított meggyet. A masszát hűtőszekrénybe tesszük, amíg a főzővíz felforr. Közben margarinon megpirítjuk a grízt, öntünk alá egy kevés vizet, és a tűzre visszatéve elpárologtatjuk. Levesszük a tűzről, és hozzátesszük a cukrot. A kezünkkel egyenletes nagyságú gombócokat formálunk a meggyes-túrós masszából, és forrásban levő bő vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, kiszedjük, lecsöpögtetjük, megforgatjuk a pirított grízben, és mézes tejföllel meglocsolva tálaljuk.