Tejszínes tökpüréleves
Hozzávalók
1,5 kg sütőtök
2 l leveslé (lehet húsleveskockából is)
2 tojássárgája
3 dl tejszín
4 ek. tökmag
1 paradicsompaprika
vaj
Elkészítése
A tök magját kanállal kikaparjuk, a héját eltávolítjuk. A sütőtök húsát leöblítjük, majd kis kockákra vágjuk. A leveslét felforraljuk, beletesszük a tökkockákat, és puhára főzzük. A levest átpasszírozzuk, vagy merülőmixerrel pépesítjük a tökdarabokat, majd visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk. Levesestálban simára keverjük a tejszínt a tojássárgájával, és állandóan kevergetve rámerjük a forró levest. Tálaláskor apró vajdarabkákat dobunk a leves tetejére, megszórjuk durvára vágott tökmaggal, és apró paprikadarabokkal.
Jó tanács
Ha a töklevest kivájt tökökben szeretnénk tálalni, négy kis méretű sütőtököt vásároljunk. Vágjunk le mindegyikből egy-egy kalapnyit, majd a húsukat karalábévájóval szedjük ki. A töktányérokat öblítsük ki, és a külsejüket töröljük szárazra.
Kapros sertéstokány
Hozzávalók
• 600 g sertéscomb vagy lapocka
• 50 g zsír
• 50 g vöröshagyma
• 1 cs. kapor
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 dl tejföl
• 1 db citrom
• 20 g liszt
• só, őrölt bors, cukor
Elkészítés
A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.