
Tejszínes zöldborsó natúrszelettel
![]() |
• 4 szép vékony szelet borjúhús
• 800 g kifejtett zöldborsó
• 100 g vaj
• 1 dl tejszín
• liszt
• 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
• só
• fehérbors
• cukor
Elkészítése:
A zöldborsót kevés cukorral és sóval ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy lábasban megolvasztjuk a vaj felét, és rátesszük az alaposan lecsöpögtetett zöldborsót. Fedő alatt időnként megkevergetve rövid ideig pároljuk, közben cukorral, sóval ízesítjük. Ráöntjük a tejszínt, belekeverjük a petrezselyemzöldet, és átforrósítjuk. Közben a hússzeleteket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd mindkét oldalukat lisztbe forgatjuk, és felhevített vajon megsütjük. Sütés közben a húsokat egyszer megforgatjuk, hogy mindkét oldaluk átsüljön, majd tejszínes zöldborsó mellé téve azonnal tálaljuk.
Jó tanács:
Köretként, de könnyű önálló fogásként is tálalhatjuk a tejszínes zöldborsót. A cukorral csínján bánjunk, ne legyen édes a borsó, csak édeskés.
Mákos guba
Hozzávalók
Elkészítés:
A tejet a mézzel felforraljuk. A kiflit karikákra vágjuk, mély tűzálló tálba tesszük, meghintjük a vaníliás cukorral és az őrölt mákkal, majd ráöntjük a forró mézes tejet. Elkészíthetjük maradék kalácsból is. Ízlés szerint a méz helyett édesíthetjük cukorral.