nlc.hu
Szabadidő
Bontott csirke és egyéb ínyencségek

Bontott csirke és egyéb ínyencségek

November 22-én ismét a reklámfilmek szerelmesei vehetik birtokukba a Kongresszusi Központot a második, Westel Reklámzabálók Éjszakáján. A tavaly debütált fergeteges éjszaka folytatódik.




Közel 600 reklámfilm szerte a világból és több hazai reklámblokk egy ötórás show keretében várja az ínyenceket.

„A reklámfilm-művészet iránti szenvedélyemet szeretném megosztani mindenkivel, meggyőződésem, hogy a reklámfilm mögött gyakran az igazi filmművészet bújik meg”- nyilatkozta Jean Marie Boursicot, a Night of the Ad Eaters kitalálója, aki tavaly végre hazánkba is elhozta, a világban több mint húsz éve utazó reklámfilm-gyűjteményének legjavát. A szervező O-zone Indoor Média hazai ízekkel – Macskássy Gyula és Sas István remekeivel – is megspékelte a Boursicot gyűjteményt, így – többek között – a már a feledés homályába veszett „Nikotex” reklám és a 70-es évekbeli „S-modell” és „pécsi kesztyű” reklámok hozták lázba a kiéhezett vendégeket.





Az első hazai eseményen teltház előtt mutatták be a rövidfilmeket, s az itthon addig ismeretlen fieszta hamar népes rajongótáborra talált. A magyar blokkok a rendezvény atyjának a tetszését is elnyerték olyannyira, hogy a buli végén kijelentette: „Mikor most hazarepülök, már egy magyar csokorral is gyarapodik az archívumom. Jövőre a Reklámzabálók Éjszakája már magyar filmekkel kiegészülve járja majd a világot.”

Szabó Lőrinc – aki az egyik hazai filmblokkot jegyzi – a hatvanas évek elejének terjengős és borzadályos reklámjai után nagyon igényesen kidolgozott, dinamikus és szellemes filmeket készített. Leghíresebb sorozatai: a háztartási szereket bemutató „De” sorozat; a „Rió kávé” első igazán reklámos formanyelven előadott darabjai, a híres színészeket felvonultató “Liga margarin” sorozat és a Sajdikkal közösen készített, klasszikussá vált „Bontott csirke”.





Kozma Péter
– a másik bemutatandó reklámfilm-mester – a nyolcvanas évek végétől napjainkig terjedő időszakban több mint 1000 reklámfilm rendezője, producere, alkotásai számos nemzetközi díjjal dicsekedhetnek. A közülük talán legismertebb Postabank „macis” reklám 1999-ben bekerült a valaha készült legjobb tíz reklám közé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top