nlc.hu
Szabadidő
Ki látott engem?

Ki látott engem?

A költõ születésének 125. évfordulója tiszteletére az egész életmûvet átfogó kiállítást mutat be a Petõfi Irodalmi Múzeum.

A cím szándékosan kérdésfeltevés, ami arra készteti a látogatót, hogy válaszoljon rá: látta-e, látja-e Ady Endre költészetét.

A kiállítás célja Ady Endre életének, költészetének bemutatása képekben, versben, prózában. Négy helyszín jelenik meg a kiállítási térben: Nagyvárad, Budapest, Párizs és jelzésértékűen Érmindszent, de minden alkalmat megragadunk arra, hogy szülőfaluja fel-felbukkanjon képen vagy versben, prózában, mivel egész életében vissza-visszatért a „hepehupás vén Szilágyba”. E négy jelentős hely, Ady életének meghatározó színterei, adják a keretet az életrajzi és irodalmi dokumentumok, apró relikviák bemutatására. A képek, könyvek, kéziratok tárgyszerű leírása mellett a költő vallomásai is jelentős szerepet kapnak. Szülőföldjéről, családjáról, iskoláiról, barátairól, a magyarság sorsáról, költői hitvallásáról, költői elhivatottságáról vallanak a képek alatt megjelenő szövegek. S mindenekelőtt: Istenről, szenvedésről, szerelemről.

A kiállítás mottója pedig: „Amíg nem láttok, nem ékesíttek, / Nem rubrikáztok, addig: vagyok.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top