Sertésborda temesvári módra
Hozzávalók
Elkészítése
A bordákat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva a felforrósított zsiradékban mindkét oldalát elősütjük. A zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, sózzuk, elkeverjük és beletesszük a felszeletelt burgonyát. Az elősütött szeleteket a burgonya tetejére helyezve kevés folyadékkal fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldbabot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnából négy szeletet vágva bőréig bevagdaljuk és serpenyőben kisütjük. A hő hatására a szalonna “kakastaréj” formát vesz fel. A megpárolt húst és burgonyát tejfölös habarással behabarjuk, kiforraljuk. Tálaláskor a tálra rendezzük a bordákat, ráhelyezzük a tejfölös-paprikás burgonyát és tetejére rakjuk a megfőtt zöldbabot, amire rátesszük a kisütött szalonnát.
Túrótorta piskótával
A töltelékhez:
Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
Tortaformát sütőpapírral kibélelünk,és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.
A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.