Ízletes gyümölcsleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tej alá egy kevés vizet öntünk, majd fahéjjal ízesítve felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 2 evőkanál cukrot, majd kihűtjük.
A gyümölcsöket folyó vízben alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezzük, a barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Néhány szebb ribizliszemet félreteszünk, a többit 1 dl tejszínnel összeturmixoljuk. Hozzászűrjük a kihűlt tejet, összekeverjük. Ha szükséges, még cukrot adhatunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük, majd beletesszük a feldarabolt barackot, és jól lehűtjük. Tálaláskor citromkarikával, citromfűvel és/vagy a félretett ribizlivel díszíthetjük.
Jó tanács:
A tej forralásakor érdemes vizet önteni alá a fazékba, úgy biztosan nem kozmál oda. Ha pasztőrözött tejjel készítjük, nem szükséges felforralni, de akkor őrölt fahéjjal ízesítsük.
Gombás-kukoricás orsótészta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. A paprikát megmossuk, ereit meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, a húsát apróra felkockázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot finomra vágjuk (4 bazsalikombóbitát félreteszünk a díszítéshez). A kukoricát lecsepegtetjük.
2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot, a csípős paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félig lefedve sűrűre főzzük (20 perc).
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkamál olajat, megpirítjuk benne a gombát, rádobjuk a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és melegen tartjuk.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a gombához adjuk, és összekeverjük. Arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük, tetejükre simítjuk a mártást, és a bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálunk hozzá.