Szalonnás-gombás torta
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
• 250 g finomliszt
• 150 g vaj/margarin
• 1 dl tejföl
• 2 tojássárgája
A töltelékhez:
• 200 g sampinyon gomba
• 100 g póréhagyma
• 6-8 szem miniparadicsom
• 200 g szeletelt bacon
• 4 szál friss bazsalikom
• 4 tojás
• 1 dl tejszín
• só, bors
Elkészítési idő: 1 1/2 óra
1 adag: 898 kcal/3753 kJ
Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a zsiradékot, hozzáadjuk a tejfölben elkevert tojássárgákat és 1/4 kk. sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliával letakarjuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Megtisztítjuk a zöldségeket, a gombát felszeleteljük, a pórét (csak a fehér-világoszöld részét) felkarikázzuk, néhány gyűrűt félreteszünk a díszítéshez. A paradicsomokat ketté-, a szalonnát ujjnyi csíkokra vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, 4-5 levél kivételével finomra vágjuk. A tésztát lisztezett deszkán 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, és recés oldalfalú, kb. 24 cm átmérőjű tortaformába terítjük (a peremén túllógó tésztaszéleket levágjuk, hogy szép formás legyen), alját villával megszurkáljuk. A tojásokat és a tejszínt kissé felverjük, sózzuk, borsozzuk. Elrendezzük a tésztán a zöldségeket és a szalonnát, leöntjük a tojáskeverékkel, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A félretett pórégyűrűkkel és bazsalikommal díszítjük, tortaszerűen szeleteljük.
Málnás babapiskóta
• 32 babapiskóta
• 40 dkg málna
• 3 dl tejföl
• porcukor
• citromlé
• vaníliás cukor
• tejszínhab
Elkészítés:
A málnát megmossuk, szűrőben lecsöpögtetjük, majd papírtörlőn leszárítjuk. A tejfölt porcukorral, vaníliás cukorral és kevés citromlével ízlés szerint ízesítjük, és addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Adagonként négy darab babapiskótát lerakunk egymás mellé egy desszertes tányérra, és meglocsoljuk ízesített tejföllel. Néhány szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit elosztjuk a tejfölös piskótákon. A következő réteg ismét négy babapiskóta, melyet újra meglocsolunk ízesített tejföllel. A desszertet néhány órára vagy egész éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Másnap tejszínhabbal, málnaszemekkel, citromfűvel díszítve tálaljuk.
Jó tanács:
A desszertet adagonként készítsük, arra a tányérra, amelyiken szervírozni fogjuk. Tejföl helyett joghurttal is elkészíthetjük, sőt ha gyümölcsjoghurtot használunk, akkor csak pár szem gyümölcs kell a díszítéshez.