Kelbimbós-krumplis zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
Kattints a képre! |
• 1 kis fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 250 g burgonya
• 150 g sárgarépa
• 1,2 l húsleves (kockából)
• 2 ek. olaj
• 10 szem rózsabors, só
• 4-5 szál petrezselyem
• 12 szelet bagett
• 40 g trappista sajt
• pirospaprika
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 260 kcal/1087 kJ
Elkészítése:
A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, a torzsavégeket levágjuk, ha túl nagyok, kettévágjuk őket. A hagymát, fokhagymát, burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, leöblítjük, a hagymát finomra, a burgonyát apró kockákra, a répát vékony karikákra vágjuk. A húslevest felforraljuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket, erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát.
Felöntjük a húslevessel, beletesszük a teatojásba zárt rózsaborsot, szelíd tűzön puhára főzzük, végül ízlés szerint utánasózzuk. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk, és lazán a levesbe keverjük. A kenyérszeleteket grillsütőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, a tetejükre reszeljük a sajtot, és már csak annyi időre tesszük őket vissza a sütőbe (1-2 perc), amíg a sajt meg nem olvad-pirul. Tetejüket néhány csipet pirospaprikával vidámítjuk, és a leves kísérőjeként azonnal-frissen tálaljuk.
Mustban pácolt báránycomb
Hozzávalók
• 80 g húsos szalonna
• 40 g zsír
• 120 g sárgarépa
• 80 g petrezselyemgyökér
• 40 g zellergumó
• 60 g vöröshagyma
• 30 g sűrített paradicsom
• 30 g liszt
• 2 dl must
• só, egész bors, őrölt fehérbors és szegfűbors
Elkészítése
A báránycombot vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, ha szükséges formázzuk, kötözzük, sózzuk, borsozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk. A felhevített zsírban az előkészített combot mindkét oldalán pirosra sütjük. A zsírból kivéve a lábasba félretesszük. A visszamaradó zsiradékban a zöldségeket átpirítjuk, beletesszük a sűrített paradicsomot, sóval, borssal, szegfűborssal fűszerezzük, liszttel meghintjük, lepirítjuk és kevés vízzel, valamint a musttal felengedjük és az elősütött báránycombra öntjük. Annyi lé legyen alatta, hogy félig ellepje a húst. Fedő alatt lassan forralva pároljuk, és az időközben elpárolgott levet forró vízzel, musttal pótoljuk. Puhulás után a húst kivesszük, a pároló levet szűrőszitán áttörjük vagy turmixoljuk, és még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk és a forró mártással átvonjuk. Köretként szalonnás zöldbabot, burgonyaropogóst és almaszeleteket adhatunk.