Káposztás kockával töltött kacsa
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 pecsenyekacsa (kb. 1,5 kg)
• só, szemes bors
• 1 kk. morzsolt majoránna
• 400 g fehér káposzta
• 1 ek. kristálycukor
• 3 ek. olaj
• 150 g nagy kockatészta
• 2 tojás
Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra
1 adag: 629 kcal/2628 kJ
Elkészítés
A kacsát gondosan megmossuk, bőréből kihúzgáljuk az esetleges toll- és tokmaradványokat, zsírzóját kivágjuk. Mellére fektetjük, felvágjuk a hátán a bőrt, és hegyes, éles késsel óvatosan haladva leválasztjuk a húst a csontokról. A comb- és szárnyízületet, ahogy a porcok engedik, átvágjuk, a bőr épségére ügyelve kiemeljük a mellcsontot, végül az egész vázat és a felső combcsontokat (kitűnő levest főzhetünk belőle!). Kívül-belül besózzuk, majoránnával bedörzsöljük.
A káposztát leöblítjük, külső, sérült leveleit lehántjuk, torzsáját kivágjuk. Nagy lyukú reszelőn megreszeljük. A cukrot aranybarnára pirítjuk az olajjal, rádobjuk a káposztát, ízlés szerint meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd erős tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, a káposztához adjuk. A tojásokat kissé felverjük, összekeverjük a káposztás tésztával. A tésztát a kiterített kacsa közepére halmozzuk, a hátszéleket felhajtjuk, sűrű öltésekkel összevarrjuk. A szárnyakat a törzshöz fogatva, vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük a kacsát, mellére fektetve sütőedénybe tesszük. 1/2 dl vizet öntünk alá, alufóliával betakarjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig pároljuk. Ezután megfordítjuk, rácsra-rostra emeljük, és erős tűzre kapcsolva piros-ropogósra sütjük. A kacsasültet tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd eltávolítjuk a zsineget és a varrócérnát, előmelegített, nagyobb tálra emeljük, és csak az asztalnál szeleteljük. Sós vízben párolt, vajjal megöntözött sárgarépával vagy tetszés szerinti zöldségekkel kínáljuk.
Mandarinos joghurtkrémtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
• 3 ek. narancslekvár
• 15 g zselatin (1,5 tasak instant vagy 9 lap)
• 4 dl natúr joghurt
• 200+50 g porcukor
• 3 ek. narancslikőr
• 4 dl tejszín
• 4-5 mandarin
• 1 tasak színtelen tortabevonó zselé
Elkészítési idő: 50 perc
+8 óra dermedési idő
1 szelet: 240 kcal/1003 kJ
Elkészítés
A piskótatortát három lapra vágjuk (kettőt egyéb célra felhasználunk), a legalsót egy méretével azonos (24-26 cm átmérőjű), kapcsos tortaformába fektetjük, megkenjük a lekvárral. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint felpuhítjuk. A joghurtot elkeverjük 200 g porcukorral és a narancslikőrrel. A zselatint 1/2 dl vízzel, szelíd tűzön felolvasztjuk, erőteljesen keverve egyenként hozzáadunk 3-4 ek. joghurtot, majd a joghurt egészéhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kíméletesen a joghurtos krémhez keverjük, és a formába simítjuk. Letakarjuk, és legalább hat órára a hűtőbe tesszük. Egy mandarint meghámozunk, gerezdekre bontjuk, a többit kettévágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük, vízzel kiegészítjük 2,5 dl-re. A gerezdekkel kirakjuk a torta közepét. A használati utasítás szerint a mandarinlével és 50 g porcukorral elkészítjük a zselét, bevonjuk vele a torta tetejét, és egy órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk róla a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, és tortaszerűen szeleteljük.