Harcsapaprikás
Hozzávalók
Elkészítése
A harcsafilét megfelelően daraboljuk (szeletre, kockára), sózzuk, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalán elősütjük, aztán a zsírból kivéve félretesszük.
A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beletesszük. Pár percnyi forralás után a tejfölből és lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük. Vigyázzunk, ne kevergessük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek. Forrón tálaljuk, köretként galuskát, túrós csuszát, vagy bármilyen tésztaköretet adhatunk.
Réteges puding mogyorós csókkal
Hozzávalók 4 személyre:
A fehér krémhez:
• 5 dl tejszín
• 50 g cukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 80 g hámozott, darált mandula
• 40 g étkezési keményítő
• 4 tojásfehérje
A sárga krémhez:
• 5 dl minőségi, édeskés fehérbor
• 80 g cukor
• 2 narancs reszelt héja
• 4 tojássárgája
• 30 g étkezési keményítő
A díszítéshez:
• 1 dl tejszínből hab
• 8-10 mogyorós csók
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 965 kcal/4034 kJ
Elkészítése
A fehér krémhez elkeverjük a tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral és a mandulával, majd felforraljuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a tejszínhez adjuk, és folyamatos keveréssel sűrűsödésig főzzük. Jeges vízben kihűtjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, kíméletesen a krémhez adjuk, és csinos üvegtálba simítva hagyjuk kihűlni-megdermedni. A sárga krémhez habüstbe öntjük a bort, hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat és egyenként a tojássárgákat. Forró vízfürdőbe állítjuk, folyamatosan keverve felforrósítjuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a krémhez keverjük, és éppen csak sűrűsödésig főzzük. Óvatosan a fehér krém tetejére szedjük-simítjuk. Hagyjuk a pudingot egészen kihűlni, folpackkal letakarjuk, fogyasztásig a hűtőszekrényben tartjuk. Habrózsákkal és mogyorós csókokkal díszítve tálaljuk.