Vidító lencseleves
Hozzávalók
Elkészítés
Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Jó étvágyat és sok kacagást!
Gundel-saláta
Hozzávalók
• 80 g zöldbab
• 150 g spárga
• 100 g paradicsom
• 100 g zöldpaprika
• 100 g uborka
• 1 db fejes saláta
• 1 dl olívaolaj
• 0,5 dl citromlé
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, cukor, őrölt bors, ketchup
Elkészítése
A gombafejeket gerezdekre vágjuk, az olajban sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk. Közben a szálkáitól megtisztított zöldbabot és spárgát körülbelül másfél cm hosszúra daraboljuk, és kevés sós, cukros vízben, megfőzzük, leszűrjük. A paradicsomot leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, magját kivájjuk, és kockákra daraboljuk. A zöldpaprika csumáját és a magokat eltávolítjuk, kockára vágjuk, és egy pillanatra forró vízbe tesszük, majd leszűrjük és kihűtjük. A megtisztított uborkát legyaluljuk és megsózzuk. A salátából néhány szép levelet félreteszünk, a többit metéltre vágjuk. Ha minden anyagot jól lehűtöttünk, azokat a gomba pároló olajával, sóval, borssal, citromlével, esetleg kevés ketchuppal ízesítve összevegyítjük, és legalább egy órán át a hűtőszekrényben érleljük. A tál aljára egész salátaleveleket helyezünk, erre halmozzuk az összekevert salátát, és az egészet meghintjük petrezselyemzölddel. Bármilyen húsételhez adhatjuk.