Csordás leves
Hozzávalók
Elkészítése
A húsokat megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A húsokat hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, és lassú forralással készre főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétet. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk és a tűzről levéve elkeverjük benne fűszerpaprikát, sózzuk, és vizet öntve hozzá fedő alatt megpároljuk. Ha kész, melegen tartjuk tálalásig.
Ha a húsok megpuhultak, a levesből a zöldséggel együtt kivesszük, és apró kockára daraboljuk azokat. A levesestál aljára helyezzük a húsokat, rá a lebbencstésztát, és ráöntjük a forró levest.
Cikóriasaláta roquefortos mártással
Hozzávalók
• 8 db cikória
• 150 g paradicsom
• 100 g zöldpaprika
• 150 g rákhús
• só, bors
Az öntethez:
• 50 g Roquefort sajt (márványsajt)
• 0,5 dl tejszín
• 0,5 dl olaj
• 70 g majonéz
• 20 g mustár
• só, fokhagyma, őrölt bors, citromlé
Elkészítése
A cikóriát megmossuk, majd az alsó részét – amely általában keserű – levágjuk, a megmaradó részt ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. A paradicsomot meghámozzuk és kockára, a paprikát karikára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A darabolt anyagokat tálba tesszük, lazán összekeverjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A márványsajtot összetörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a majonézt, az olajat, a mustárt, a fokhagymát, a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet simára keverjük. Az összekevert alapanyagokra öntjük, és összekeverve hűtőszekrényben tartjuk a fogyasztásig.