Vidító lencseleves
Hozzávalók
• 2 csésze szárított lencse
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 zellerszár apróra vagdosva
• 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva
• 2 gerezd fokhagyma préselve
• 1 fej vöröshagyma felkockázva
• 1/2 ek. egész bors
• 4 csésze víz
• néhány db babérlevél, kakukkfű, szegfűbors
Elkészítés
Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Jó étvágyat és sok kacagást!
Hozzávalók:
A gombóchoz:
• 25 dkg tehéntúró
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 tojás
• 5 ek. búzadara
• 1 kis üveg lecsepegtetett rumos meggy
• 1 ek. cukor
A pirított grízhez:
• 2 ek margarin
• 3 ek búzadara
• 3 ek víz
• 1 ek cukor
Az öntethez:
• 2 tejföl
• 3 ek méz
Elkészítés
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a búzadarát, és beleforgatjuk a papírtörlőn leszárított meggyet. A masszát hűtőszekrénybe tesszük, amíg a főzővíz felforr. Közben margarinon megpirítjuk a grízt, öntünk alá egy kevés vizet, és a tűzre visszatéve elpárologtatjuk. Levesszük a tűzről, és hozzátesszük a cukrot. A kezünkkel egyenletes nagyságú gombócokat formálunk a meggyes-túrós masszából, és forrásban levő bő vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, kiszedjük, lecsöpögtetjük, megforgatjuk a pirított grízben, és mézes tejföllel meglocsolva tálaljuk.