Szabadidő

Számokba fojtva

A legtöbb ember, ha a számmisztikáról hall, úgy van vele, mint Szerb Antal egy regényhõse a rózsakaresztesekkel.




Amikor hősünk megkérdezi, hogy végül is kik ezek, azt a választ kapja, hogy olyanok, mint a szabadkőművesek, akik titkos helyeken gyűltek össze, és titkos dolgokat csináltak – a rózsakeresztesek pedig ugyanezt csak még nagyobb titokban.

De ne legyünk teljesen igazságtalanok – hisz az utóbbi években több könyv is megjelent, melyek a számok misztikus jelentéseivel foglalkoznak. A számmisztikát hagyományosan az i.e. VI. században élt görög filozófus-matematikus, Püthagorász nevéhez kapcsolják, aki Dél-Itáliában egy vallásos testvériséget alapított. Az ő elképzelései alapján a XVI. században Cornelius Agrippa megkísérelte megmagyarázni a számok ezoterikus jelentőségét.


A számok jelentése szerinte a következő:





1
: minden dolog eredete, Isten;
2: házasság és egyesülés;
3: a Szentháromság, bölcsesség;
4: nyugalom és megállapodottság;
5: igazságosság;
6: teremtés, munka, szolgálat;
7: élet;
8: teljesség és egyensúly;
9: kozmikusság (a szférák száma);
10: befejezettség.






Az ezután következő számok kisebb számokká alakíthatók. A számértékeket mindig az ábécé betűihez kell rendelni és…és ezek után kezdődnek a bonyodalmak és kérdések, melyeket egy ilyen kis írásban nem lehet összefoglalni. A 2-es miért nem a szétválást, megosztottságot jelenti, a 3-mas miért nem az újraegyesülést vagy akár Lúdas





Matyi bölcsességét; a 7-es miért nem a pihenést? És mi lesz szegény kínaiakkal, akiknek nincs olyan klassz ábécéjük, mint nekünk? És mire való ez az egész? Hisz ennél még a mérnöki – és pénzügyi világ profán számai is érhetőbbek. Akkor is – “mondja” Püthagorász: a világ létét a számok irányítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top