nlc.hu
Szabadidő
Gyõr

Gyõr

"A folyók városa" - a rómaiak Arrabonaja, a közel 1000 éves püspöki székhely, ahol Napoléon 1809-ben csatát nyert - hangulatos belvárosa és szép barokk épületei miatt kedvelt.




A város ősi magja, a Káptalan-Domb a három folyó – Duna, Rába, Rábca – torkolatánál fekszik. Csonka tornyáról messziről felismerhető a győri püspökök rezidenciája, a Püspökvár, melynek legrégebbi épülete a XIII. századi Lakótorony és a XV. századi gótikus Dóczy-Kápolna. A Püspöki Székesegyház románkori elődje már 1030-ban állt, 400 évvel később hozzáépült a gótikus Szent László-Kápolna, mely a I. László király szentté avatására készült. A középkori magyar ötvösművészet csúcsát jelentő aranyozott ezüst Szent László-Hermát őrzi. A templom különleges dísze a két “fekete oltár”, freskóit A. F. Maulbertsch készítette, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló kegyképének rokokó kerete műremek.





1731-ben készült a templom közelében lévő két szép barokk alkotás: az arkangyalt ábrázoló Szent-Mihály Szobor és a Frigyláda-Emlékmű. A Papnevelde épületében az Egyházmegyei Gyűjtemény, Kincstár és Könyvtár őrzi 1000 év egyházművészeti remekeit, legértékesebbjei az elefántcsont triptichon, a XVI. századi Úrmutató, a XVIII. századi szentségtartó és a liturgikus tárgyakból álló Zichy Gyűjtemény. A Könyvtárban az ország legnagyobb kódexe található.
A XX. századi magyar szobrászat egyik legnagyobbjának, Borsos Miklósnak alkotásai a róla elnevezett Múzeumban láthatók. A Várkazamata-Kőtárban a római és újkori síremlékek, a Kreszta-Házban Kovács Margit bűbájos figuráit bemutató kerámia kiállítás jelent érdekes látnivalót.





A város jelképe a Napoléon által leromboltatott vár 1594-es török kézre kerülését hirdető Vaskakas, a Duna-kapu téri díszkút figurája. A Vastuskós Házban láthatóak a Patkó Imre Gyűjtemény XX. századi képzőművészeti alkotásai, afrikai- és óceániai iparművészeti tárgyai.
Pompás barokk palota az Apátúr-Ház, az egykori főapáti rezidencia, mely a Xantus János Múzeum gazdag várostörténeti, orvostörténeti és iparművészeti anyagának és a postabélyeg-kiállításnak ad otthont. A bencés rend három jeles épülete is a téren található. A Loyolai Szent Ignác Templom belső terét a római Il Gesú templom mintájára alakították ki, legértékesebb dísze a szószék. A Rendház földszintjén a Széchenyi Patikamúzeum foglal helyet eredeti kora barokk berendezéssel, gyönyörű freskókkal.

A városi séta során a Zichy-Palota, a régi és az új Városháza érdemel figyelmet.







Borsos Miklós Múzeum
A Városi Múzeum gyűjteménye görög- és római dísztárgyakat, reneszánsz- és barokk bútorokat, szobrokat, festményeket, kínai porcelánokat tár a látogatók elé a kortárs grafikát, Borsos Miklós szobrait és Kovács Margit kerámiáit bemutató tárlatok mellett. A Karmelita Templom XVIII. századi “Hab Mária” szobra egyike a legszebb magyar szobroknak. A kolostor ma szálloda, udvarán hangversenyeket tartanak. Az Esterházy-Palotaban kapott helyet a Városi Képtár XX. századi magyar festészet alkotásaiban igen gazdag gyűjteménye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top