Harcsapaprikás
Hozzávalók
Elkészítése
A harcsafilét megfelelően daraboljuk (szeletre, kockára), sózzuk, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalán elősütjük, aztán a zsírból kivéve félretesszük.
A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beletesszük. Pár percnyi forralás után a tejfölből és lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük. Vigyázzunk, ne kevergessük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek. Forrón tálaljuk, köretként galuskát, túrós csuszát, vagy bármilyen tésztaköretet adhatunk.
Debrői kehely
• 1 dl Debrői hárslevelű
• 50 g mazsola
• 3 db tojássárgája
• 50 g kristálycukor
• 1/2 citrom leve
• 10 g zselatin
• 4 dl tejszín
Elkészítése
A borba beáztatjuk a mazsolát. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral, beletesszük a citromlevet és zselatint, és vízfürdőn (nem forrásban levő víz felett) a zselatin feloldódásáig melegítjük, majd hideg vízbe vagy jégágyba téve az edényt kihűtjük állandó keverés mellett. Ügyeljünk arra, hogy a zselatin még ne kössön meg teljesen. Közben a tejszínt felverjük kemény habbá, amelyet két részletben lazán a kihűtött tömeghez keverünk. A krémet krémpohárba, de mindenképpen széles szájú pohárba töltjük, rétegezzük, és tetejét tejszínhabbal megdíszítve szőlő- és mazsolaszemeket helyezünk rá. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.