Kagylókrémleves
Hozzávalók
• 2 doboz kagylókonzerv
• 150 g burgonya
• 50 g vaj
• 2 db tojássárgája
• 1/2 citrom leve
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 1 dl tejszín
• só, bors
Elkészítése
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A póréhagymát az olvasztott vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, fél liter vizet, a bort, a kagylók leszűrt levét és puhára főzzük.
Ha megfőtt, turmixgépben pépesítjük, ízesítjük a citromlével, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kagylókat és az egészet felmelegítjük (forralni már nem szabad). Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.
Borban pácolt máj roston sütve
• 600 g sertésmáj
• 3 dl száraz fehérbor
• 10 g fokhagyma
• őrölt majoránna
Elkészítése
A májat felszeleteljük. A borba beletesszük a szétzúzott fokhagymát és a majoránnát, majd ebben a páclében a májat 6-8 órán át jégszekrényben érleljük. A lecsepegtetett májszeleteket átforrósított bordázott öntöttvas lapon vagy rostélyon, faszénparázs felett rostélyon, vagy teflonserpenyőben egyéb hőforrás felett megsütjük. Az elkészült májat csak a tányéron sózzuk meg. Paprika-paradicsom salátát és mustárt adjunk hozzá.