Böjti bableves Hozzávalók • 200 g szárazbab
• 100 g sárgarépa
• 50 g petrezselyemgyökér
• 80 g vöröshagyma
• 100 g burgonya
• só, fokhagyma, fűszerpaprika
Elkészítése
A megtisztított, megmosott babot néhány óráig vízben áztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú csíkokra, a meghámozott burgonyát félbevágjuk. A babot hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a darabolt zöldségeket, egészben a vöröshagymát, fokhagymát és megsózzuk. Miután a bab megpuhult, fűszerpaprikát szórunk a leves tetejére, és összeforraljuk.
Gombás-kukoricás orsótészta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. A paprikát megmossuk, ereit meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, a húsát apróra felkockázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot finomra vágjuk (4 bazsalikombóbitát félreteszünk a díszítéshez). A kukoricát lecsepegtetjük.
2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot, a csípős paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félig lefedve sűrűre főzzük (20 perc).
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkamál olajat, megpirítjuk benne a gombát, rádobjuk a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és melegen tartjuk.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a gombához adjuk, és összekeverjük. Arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük, tetejükre simítjuk a mártást, és a bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálunk hozzá.