Császárgulyás
Hozzávalók
• 600 g borjúlapocka
• 50 g császárszalonna
• 50 g vöröshagyma
• 1 db húsleveskocka
• 50 g citrom
• 1,5 dl tejföl
• 20 g liszt
• 5 g kristálycukor
• só, őrölt fehérbors, kapribogyó
Elkészítése
A húsleveskockát 4 dl vízben felforraljuk. A szalonnát apró kockára, a vöröshagymát finomra, a borjúhúst 1,5 x 1,5 cm-es kockára, a citromot szeletekre vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Beletesszük a darabolt húst, kevergetve zsírjára visszapirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kapribogyót, a citromkarikát és fedő alatt félig puhára pároljuk. A citromkarikákat kiszedve, hozzáadjuk a húslevest, és kb. 20 percig, lefedve, majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a habarást (a tejfölt a liszttel simára keverjük), amellyel a húst behabarjuk és kiforraljuk. Utána ízesítjük (só, bors, citromlé, cukor). Köretként burgonyakrokettet, zsemlegombócot adhatunk.
Sajtos-gyümölcs saláta
Hozzávalók
• 200 g szőlő (fehér és piros vegyesen)
• 150 g mandarinbefőtt
• 150 g szilvabefőtt
• 150 g alma
• 150 g körte
• 200 g márványsajt
• 1,5 dl tejszín
• 1 db citrom
• 30 g dió
• só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítése
Az almát, a körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát bedörzsöljük citrommal, és kockákra vágjuk. A megmosott szőlőt leszemezzük, a befőtteket leszűrjük, a szilvát kimagozzuk, a diót durvára vágjuk. A gyümölcsöket mély üvegtálba rakjuk, ráreszeljük a márványsajtot. A tejszínt kevés sóval, a fehérborssal, a szerecsendióval összekeverjük, és az anyagokra öntve, azokat lazán összekeverve, hűtőszekrénybe tesszük fogyasztásig.