nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (01. 24.)

A nap menüje (01. 24.)

Mai ajánlatunk vörösborleves, után sajtfánkot javaslunk.

Vörösborleves








Hozzávalók

• 4 dl vörösbor
• 50 g kristálycukor
• 1 db citrom
• 20 g rizsliszt
• 2 cl narancslikőr
• só, egész fahéj, szegfűszeg


Elkészítése

A bort 4 dl vízzel és a cukorral összekeverjük. Beletesszük a fahéjat, a citrom héjából egy pár vékony csíkot, megszórjuk őrölt szegfűszeggel, kevés sóval ízesítjük, és felforraljuk. Fél deciliter vízben elkeverjük a rizslisztet, fokozatosan beleöntjük a levesbe, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt kivesszük a citrom héját és a fahéjat. Ízlés szerint ízesíthetjük narancslikőrrel.


Sajtfánk





Hozzávalók


• 10 deka vaj
• 2,5 dl tej
• 20 dkg liszt
• 5+3 tojás
• 20+10 dkg durvára reszelt sajt
• liszt
• zsemlemorzsa
• olaj

Elkészítése

Egy közepes méretű, teflon bevonatú lábasba beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a vajat, és felforraljuk. Amikor forr, apránként beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre kevergetjük. A sűrűre összefőzött masszát levesszük a tűzről.
A forró, egynemű masszába fakanállal verve egyenként beledolgozunk 5 nyers tojást. Utána ízlés szerint megsózzuk, és beleforgatunk 20 deka durvára reszelt sajtot is. A kezünket jeges vízbe mártjuk, majd a masszából vizes kézzel gömböket formázunk. A gömböket lisztbe, villával felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, majd felforrósított olajban kisütjük. Reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.

Jó tanács: Nagy serpenyőben, bő olajban süssük a fánkokat, és ne tegyük tele az edényt, mert hő hatására a fánkok mérete növekedni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top