nlc.hu
Szabadidő
Paul Newman

Paul Newman

Newman 1925-ben született Clevelandben. Szolgált a II. világháborúban, majd felvételt nyert a Kenyon Fõiskolára, sport-ösztöndíjjal. Mikor egy sérülés véget vetett karrierjének, a színészkedés felé fordult, egy állandó társulatba vették fel.





1947-ben Illinoisba költözött, ahol elvette Jacqueline Witte-t, majd apja halálát követően átvette az ő sportszerboltját. A részét eladta testvérének, hogy legyen pénze a Yale dráma-szakára. Egy szünet során elutazott New Yorkba, ahol egy szerepet kapott az Aldrich Family című sorozatban. Számos újabb felkérés érkezett, majd 1952-ben a Picnic című színdarabban lépett fel a Broadway-n. Itt figyeltek rá fel hollywoodi nagyemberek, akik át is hívták a film fővárosába.





Hollywoodban az új Brandonak hívták – mégis első szerepéért nem kapott fényes kritikákat. A Silver Chalice után inkább visszatért a Broadway-re. Hollywoodnak azonban hiányzott, és pár film után Liz Taylor mellett kötött ki első igazán nagy sikerében, a Macska a forró bádogtetőn-ben, amiért Oscarra is jelölték. Ez még számos alkalommal megtörtént, 1967-ben a Bilincs és Mosoly-ban nyújtott alakításával negyedik alkalommal sem hozta el a szobrocskát. Két év múlva Robert Redford oldalán szerepelt minden idők legsikeresebb westernjében, a Butch Cassidy és a Sundance Kölyökben. A 70-es évek során már több filmet is rendezett, majd végre 1986-ban hatodik nekifutásra odaítélték neki az Oscart, a Pénz színe című Scorsese-filmben alakított maradandót. Ő és Joanne Woodward számos alkalommal szerepeltek együtt a vásznon, a legendás páros legutoljára a Mr. És Mrs. Bridge-ben volt látható együtt. 2000-ben született meg legújabb filmje, a Pénzt és életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top