Tejfölös kelbimbó
Hozzávalók
• 600 g mirelit kelbimbó
• 2 dl tejföl
• só, őrölt bors, őrölt kömény
Elkészítése
A kelbimbót forrásban lévő sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
A tejfölt sóval, borssal, köménnyel elkeverjük. A lecsepegtetett kelbimbót tűzálló tálra tesszük, ráöntjük az ízesített tejfölt, majd forró sütőben, vagy mikrosütőben az egészet összemelegítjük.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
• 25 dkg tehéntúró
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 tojás
• 5 ek. búzadara
• 1 kis üveg lecsepegtetett rumos meggy
• 1 ek. cukor
A pirított grízhez:
• 2 ek margarin
• 3 ek búzadara
• 3 ek víz
• 1 ek cukor
Az öntethez:
• 2 tejföl
• 3 ek méz
Elkészítés
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a búzadarát, és beleforgatjuk a papírtörlőn leszárított meggyet. A masszát hűtőszekrénybe tesszük, amíg a főzővíz felforr. Közben margarinon megpirítjuk a grízt, öntünk alá egy kevés vizet, és a tűzre visszatéve elpárologtatjuk. Levesszük a tűzről, és hozzátesszük a cukrot. A kezünkkel egyenletes nagyságú gombócokat formálunk a meggyes-túrós masszából, és forrásban levő bő vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, kiszedjük, lecsöpögtetjük, megforgatjuk a pirított grízben, és mézes tejföllel meglocsolva tálaljuk.