Húsos rakott zöldbab
Hozzávalók
• 1000 g konzerv vagy mirelit zöldbab
• 100 g rizs
• 3 db tojás
• 2 dl tejföl
• 400 g darált sertéshús
• 50 g reszelt sajt
• 50 g vöröshagyma
• 30 g zsír
• só, őrölt bors, fűszerpaprika, fokhagyma
Elkészítése
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zöldbabkonzerv levét lecsepegtetjük, közben a rizst sós vízben félig puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. (Ha mirelit zöldbabot használunk, azt forrásban lévő sós vízben puhára főzzük). A tojássárgáját a kihűlt rizzsel összekeverjük, hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a tejfölt. A zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és tovább pirítva fűszerezzük borssal, fűszerpaprikával, sóval, fokhagymával. Zsírral kikent jénai tálba rétegesen lerakjuk a zöldbabot, a rizst, a húst úgy, hogy a tetejére zöldbab kerüljön, rászórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben átforrósítjuk, a tetejét pirosra sütjük.
Korpás pogácsa
Hozzávalók
• 40 g élesztő
• 1 dl tej
• 400 g liszt
• 200 g búzakorpa
• 3 dl tejföl
• 20 g kristálycukor
• 200 g margarin
• 200 g juhtúró
• 4 db tojás
• só
Elkészítése
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. Amíg az élesztő “dolgozik”, az alapanyagokat 1 egész tojással összedolgozzuk, 20 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, szaggatóval kiszaggatjuk. Kézzel megformázzuk, sütőlemezre tesszük, tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben készre sütjük.